Gastouder worden: het ultieme 10 - stappenplan

Wil je werken als gastouder maar heb je geen idee hoe je die nieuwe carrière van de grond krijgt? Laten we samen naar kijken. Gastouderburreau Moeder Natuur is er van zeker dat we je een heel eind op weg kunnen helpen bij de start van je nieuwe loopbaan als gastouder. Wees niet bang, veel onderwerpen die we bespreken zijn vooral zaken om over na te denken of om voor te bereiden, het meeste regelwerk doet het gastouderbureau voor je!

 

Inhoudsopgave

Stap 1: Verdiep je in het beroep van gastouder
Stap 2: Check de opleidingseisen voor gastouderwerk
Stap 3: Kies voor thuiswerken of bij het gezin werken
Stap 4: Kiezen voor ZZP of regeling Dienstverlening aan Huis
Stap 5: Haal je EHBO-diploma
Stap 6: Regel je VOG
Stap 7: Zet jezelf als zelfstandig gastouder in de markt en bepaal jouw tarief
Stap 8: Ga op zoek naar een goed gastouderbureau
Stap 9: Een match: laat het papierwerk regelen
Stap 10: Aan de slag als gastouder!
Afsluiting: Inschrijven GAB Moeder Natuur

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Stap 1: Verdiep je in het beroep van gastouder

Wat is een gastouder?

Een gastouder is iemand die in huiselijke sfeer betaalde kinderopvang verzorgt voor een kleine groep kinderen. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat een gastouder een gediplomeerde professionele oppas is die aan alle wettelijke eisen voldoet zoals die gesteld zijn door de overheid.

Wat doet een gastouder?

Een gastouder doet eigenlijk alles wat in een reguliere kinderopvang ook gebeurt alleen dan vanuit huis. De gastouder vangt kinderen op, verzorgt ze, biedt een dagritme / programma aan en stimuleert kinderen op verschillende ontwikkelingsgebieden. Het grote verschil met een kinderdagverblijf is dat een gastouder maximaal 6 kinderen opvangt (in verschillende leeftijdscategorieën). Kleine groepjes dus, hierdoor kan de ontwikkeling van een kind beter gevolgd worden en kan een activiteit beter worden aangepast op het kind.

Gastouderwerk staat voor vrijheid

Je kunt als gastouder grotendeels je eigen werktijden bepalen en zelf invullen hoe je dag eruit komt te zien. Lekker koekjes bakken op een regenachtige dag of naar een museum in de vakantie, dat bepaal jij. Daarnaast heb je binnen dit werkveld de mogelijkheid om lekker naar buiten te gaan met de kinderen zoals naar het bos of het strand, dat kan niet iedereen zeggen over zijn werk!

 

 

Stap 2: Check de opleidingseisen voor gastouderwerk 

Gastouder worden: beschik over een geschikt diploma

Om als gastouder te werken heb je een kindgericht diploma nodig. Hierbij denk je al snel aan: Helpende Welzijn niveau 2, SPW 3 of 4 of Pedagogiek. Er zijn echter nog meer diploma's waarmee je aan de slag kan gaan als gastouder zoals: Onderwijsassistent, Verpleegkundige, Lerarenopleiding of Sport en spelbegeleider. Je kunt zelfs als je in het derde jaar zit van de HBO opleidingen SPH, MWD, Pedagogiek of CMV ook al werken als gastouder. De lijst van opleidingen die in aanmerking komen voor gastouderwerk is behoorlijk lang dus kijk hier voor de volledige lijst.

Waarom heb ik een diploma nodig als gastouder?

In tegenstelling tot onbeschermde beroepen als nanny of oppas mag in Nederland niet zomaar iedereen in de kinderopvang werken. Een van de eisen die de overheid stelt om een bepaalde mate van kwaliteit in de kinderopvang te waarborgen is dat een gastouder gediplomeerd is.

 

 

Stap 3: Kies voor thuiswerken of bij het gezin werken

Kies uit één van de twee vormen van gastouderopvang

Wanneer je wilt beginnen met gastouderwerk is het belangrijk om te bedenken op welke plek je kinderen wilt gaan opvangen. Er zijn gastouders die in hun eigen huis opvang aanbieden (gastouderopvang thuis) en er zijn gastouders die in de woning van de ouders opvang aanbieden (gastouder aan huis). De twee termen lijken veel op elkaar en het is belangrijk dat je ze niet verwisselt wanneer je bijvoorbeeld op zoek gaat naar vacatures of je diensten aanbiedt op een website. Het verschil zit hem natuurlijk in de opvangplek: worden de kinderen opgevangen op een plek die ze kennen (hun eigen huis) of gaan de kinderen naar een ander huis toe (waar ook andere kindjes worden opgevangen waarmee ze kunnen spelen)? In deze stap hoef je zelf nog niets te regelen, het is hier vooral belangrijk dat je voor jezelf een keuze maakt voor welke vorm van opvang je kiest. We leggen je uit wat elke vorm inhoudt en welke zaken daarbij later komen kijken.

Gastouder aan huis (werken bij de vraagouders)

Veel ouders vinden het een verademing om te werken met een gastouder aan huis. In overleg kan de gastouder ondersteunen bij de opvoeding en bijvoorbeeld kinderen halen en brengen van school, de sportvereniging of muziekles. Veel gastouders ondersteunen het gezin ook bij huishoudelijke taken zoals een afwasje doen of het koken van het avondeten wanneer de ouders pas laat thuis zijn van werk. Het hele gezin krijgt daardoor een heel stuk rust terug. Starten als gastouder aan huis is overigens laagdrempeliger dan het beginnen van een eigen gastouderopvang, dat zit hem vooral in het papierwerk, hier lees je meer over in stap 9.

Gastouderopvang thuis (werken vanuit je eigen huis)

Omdat de opvang kleinschalig is verblijven de kinderen bij een gastouder thuis in een kleinere groep. Er is dan meer rust en ruimte voor persoonlijke aandacht ten opzichte van een kinderdagverblijf. Vanuit de overheid is geregeld dat de groep nooit groter dan 6 kinderen mag zijn (waarvan maximaal 2 kinderen tot 1 jaar). Wanneer je als gastouder vanuit je eigen huis kinderen gaat opvangen begin je eigenlijk een soort kleinschalig kinderdagverblijf. Het zal je niet verbazen dat hier een hoop regels bij komen kijken waar je vanuit de overheid aan moet voldoen.

Gastouderopvanglocaties hebben een LRK nummer nodig

De plek waar gastouders kinderen opvangen moet geregistreerd worden in het Landelijk Registratiepunt Kinderopvang. Zo’n LRK-nummer is verplicht en de kosten daarvan verschillen per gemeente. Wil je je eigen gastouderopvang vanuit huis runnen dan betaal je die kosten zelf. Ga je werken als gastouder aan huis dan wordt het nummer door een gastouderbureau aangevraagd op het adres van de vraagouders en zijn de gemaakte kosten niet voor jezelf maar voor de vraagouders. Meer over het LRK nummer lees je in stap 9.

Kinderen thuis opvangen: je huis kindveilig maken

Kinderdagverblijven zijn verplicht opvang te bieden in een kindveilige omgeving, daar zijn allerlei regels aan verbonden. Voor de gastouderopvang is dat niet anders. Het soort kinderbedjes, scherpe randen of de opslag van schoonmaakmiddelen zijn zomaar een aantal dingen waarop wordt gelet. Is de ruimte waar je de kinderen opvangt uitdagend genoeg en kunnen ze zelfstandig speelgoed pakken? Hiervoor is de Risico-Inventarisatie kindervang ontwikkeld (ook wel de RI genoemd) als hulpmiddel om de opvangplek veilig te maken, je leest hier meer over in stap 9.

 

 

Stap 4: Kiezen voor ZZP of regeling Dienstverlening aan huis

Wanneer je vanuit je eigen huis gastouderopvang wilt aanbieden is de keuze eenvoudig: je gaat als ZZP’er aan de slag. Je begint immers je eigen business en trekt als ondernemer actief gezinnen naar je toe voor werk. Wanneer je echter als gastouder aan huis gaat werken (dus bij het gezin thuis) hoef je niet per se ZZP’er te worden maar kun je ook werken volgens de regeling Dienstverlening aan huis.

Als gastouder kom je niet in loondienst van het gezin

Je kunt je voorstellen dat het nogal omslachtig zou zijn voor gezinnen (lees: particulieren) om een persoon in dienst te nemen (met alle werkgevers verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken). Als gastouder ben je dan ook vrij om te kiezen tussen twee opties: werken volgens de regeling Dienstverlening aan huis of als zelfstandig ondernemer (ZZP’er). We zetten beiden vormen voor je op een rijtje en bespreken de voor- en nadelen.

Gastouder worden volgens de regeling Dienstverlening aan huis

De meeste gastouders werken volgens de regeling Dienstverlening aan huis. Deze regeling vrijwaart een particulier van allerlei verplichte lasten die het zou hebben wanneer het jou zou inhuren. Kort gezegd betekent dit dat het gezin dat jou inhuurt weinig administratieve rompslomp heeft met betrekking tot jouw loon. Het gezin hoeft bijvoorbeeld geen inkomstenbelasting en premie volksverzekering af te dragen over jouw loon, dat regel jij namelijk zelf met de belastingdienst. Wel is het gezin verplicht om jou in te huren voor op zijn minst het minimumloon + 8% vakantietoeslag (verrekend in de uurprijs). Ook heb je recht op vier keer het aantal werkuren per week aan vakantie en wordt je loon tot zes weken lang doorbetaald bij ziekte. Volgens de regeling dienstverlening aan huis mag je als gastouder maximaal drie dagen voor één gezin werken. Je mag uiteraard wel voor meerdere gezinnen werken.

Gastouder worden als ZZP’er

Een gastouder kan ook als ZZP’er werken. Je geeft dan bij de belastingdienst aan dat je ondernemer bent, en schrijft je in bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Je bent (net als elke andere ZZP’er) verplicht voor minimaal drie opdrachtgevers per jaar te werken en minimaal 1225 uren in je onderneming te steken (grofweg 24 uur per week). Let wel op: de belastingdienst heeft het in het verleden menig gastouder die wilde ZZP’en lastig gemaakt. De belastingdienst beoordeelt namelijk regelmatig in hoeverre jij ondernemersrisico loopt: of ze jouw zaak een echte onderneming vinden. Ze kunnen daar soms behoorlijk streng in zijn en een afkeuring kan leiden tot stevige naheffingen. Het is als ZZP-gastouder dan ook belangrijk dat je echt uitdraagt te ondernemen: je biedt via diverse kanalen je diensten aan (bijvoorbeeld: website en social media) en werkt met contracten die op geen manier leiden tot schijnzelfstandigheid. Zo laat je je niet doorbetalen tijdens ziekte of vakantie en regel je zelf (of via een boekhouder) de afdracht van inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen.

Regeling Dienstverlening aan huis of werken als ZZP’er: de voor- en nadelen

Als gastouder werken volgens de regeling Dienstverlening aan huis lijkt in eerste instantie het veiligst en eenvoudigst. Niet iedereen heeft zin in ondernemen en de verantwoordelijkheden die daar bij komen kijken (vooral die naar de belastingdienst) . Toch raden we je aan goed door te rekenen wat voor jouw het voordeligst is. Het kan namelijk in veel situaties aantrekkelijker zijn om als ZZP’er gastouderwerk te doen. De belangrijkste reden: belastingvoordeel. Als ondernemer kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor meer aftrekposten dan via de Dienstregeling aan huis: denk aan zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de aftrek van kantoorkosten als een laptop of telefoon die nodig zijn voor het runnen van je onderneming. Daarnaast is gastouderopvang vrijgesteld van BTW, dat betekent dat je geen BTW hoeft te rekenen op je facturen en dat je geen BTW hoeft terug te geven ieder kwartaal aan de belastingdienst. Niet verkeerd, want dat scheelt je behoorlijk wat boekhouding ten opzichte van ZZP’ers die geen vrijstelling hebben, het nadeel is alleen wel dat je geen BTW mag aftrekken over de kosten en inkoop van je onderneming. Beide vormen van gastouderschap geven je de mogelijkheid om reiskosten af te trekken. Het is dus verstandig om voor jezelf na te gaan wat voor jouw situatie financieel het interessantst zou zijn, boekhouders kunnen je hier goed in adviseren.

 

 

Stap 5: Haal je EHBO-diploma

Dit is een harde eis vanuit de overheid. Voordat je kan werken als gastouder dien je in het bezit te zijn van een kindgerichte EHBO diploma. Daarnaast moet het instituut waar jij je EHBO gaat behalen erkend zijn door de overheid anders wordt je diploma niet geaccepteerd. De cursus is één dag of twee avonden met theorie en praktijk. Je leert tijdens een EHBO cursus om hulp te bieden bij (levensbedreigende) situaties zoals een val, vergiftiging, ziekte of verwonding. Wanneer je je EHBO cursus hebt behaald is deze één jaar geldig, je zult daarna jaarlijks een herhalingscursus moeten doen om een geldig EHBO-certificaat te kunnen behouden. De kosten voor deze EHBO cursus zijn voor jou als professional voor eigen rekening en worden doorgaans niet vergoed door het gastouderbureau. Klik hier voor een lijst met erkende opleidingsinstituten.

 

 

Stap 6: Regel je VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag)

Wie met kinderen werkt moet een VOG verklaring kunnen overleggen. Een VOG heb je nodig voor aanvang van de opvang. Deze VOG kun je aanvragen via de website van de gemeente waar je staat ingeschreven. Je vult dan je gegevens in en kruist aan waarop je gecontroleerd wilt worden. De overheid controleert dan of jij in aanraking bent geweest met justitie en in hoeverre dat een probleem is met een kindgericht beroep. Het ministerie van Justitie en Veiligheid stuurt de verklaring naar je adres. Houd er wel rekening mee: dit kan 2 tot 4 weken duren. Wanneer je goedgekeurd bent krijg je de VOG thuis opgestuurd. De kosten voor een VOG bedraagt ongeveer €33,-.

 

 

Stap 7: Zet jezelf als zelfstandig gastouder in de markt en bepaal jouw tarief

Wees online zichtbaar

Een goed product verkoopt zichzelf zeiden ze vroeger, en alhoewel daar nog altijd een kern van waarheid in zit kun je als ondernemer vandaag de dag niet ontkennen hoe belangrijk het is om je diensten ook online kenbaar te maken. Een eigen website (al dan niet gekoppeld aan je social media) is onmisbaar om op te vallen tussen het grote online aanbod. Zorg dat je vindbaar bent via meerdere sociale kanalen voor zowel gastouderbureau’s als vraagouders en laat via deze weg ook vooral een stuk van jezelf zien. Gastouderwerk is heel persoonlijk werk en ouders kiezen daar een gastouder op uit. Start niet zomaar een pagina, bedenk vooraf wat je wilt uitstralen en hoe je daar consequent in kunt blijven, maak een plan en lees je hierover in.

Wees niet bang om commercieel te zijn

We merken als gastouderbureau op dat sommige gastouders nog moeten wennen aan het ondernemerschap. Een belangrijke tip die we daarin willen geven is: stel je professioneel en open op wanneer iemand mogelijk werk voor je heeft, ook al ben je misschien niet beschikbaar op dat moment. Een samenwerking kan soms een tijdje op zich laten wachten maar laat altijd iets van je weten, een vriendelijk gesprek blijft altijd hangen. En onthoud: of je nu via de Dienstregeling aan huis werkt of als ZZP’er, jij bepaald voor wie je werkt en onder welke voorwaarden je dat wenst te doen. Heel belangrijk om je te realiseren als gastouder is dan ook: je bent niet verplicht om te werken voor één gastouderbureau.

Wat verdient een gastouder: bepaal je tarief

We kunnen enkel richtlijnen geven van wat gangbaar is, maar onthoud dat een gastouder vrij is om te bepalen wat hij of zij wilt verdienen.

  • Gastouder aan huis: Sommige gastouders werken met een vast tarief, anderen met een tarief per kind. Momenteel zit het uurtarief van een gastouder grofweg tussen de €15,- en €25,- per uur. De hoogte is grotendeels afhankelijk van leeftijd / ervaring, opleiding en het aantal kinderen dat wordt opgevangen.

  • Gastouderopvang: Tussen de €6,50 en €7,50 per kind is gangbaar, maximaal 6 kinderen per groep.

Gastouders hoeven geen BTW in rekening te brengen, het beroep heeft daar een vrijstelling voor. Wanneer je je tarief bepaalt is het goed om te begrijpen dat je diensten als gastouder rechtstreeks worden betaald door particulieren (ouders), hun budget is vanzelfsprekend anders dan die van een bedrijf. Wanneer je tarief te hoog is kan niet elk gezin je betalen en loop je mogelijk werk mis. Zet tegelijkertijd ook niet te laag in, onderhandel, weet wat je waard bent en zorg dat je jouw tarief kunt verklaren tegenover potentiële gezinnen.

Vanaf 2021 nieuwe regels voor ZZP’ers

Belangrijk om te weten is dat er vanaf 2021 een minimumloon voor ZZP’ers komt van €16,- per uur. Ambtenaren hebben berekend dat dit de ondergrens moet zijn voor zelfstandigen om in hun levensonderhoud te voorzien én geld opzij te zetten in geval van ziekte (of een verzekering). Wat dit concreet gaat betekenen voor gastouderwerk is op veel vlakken nog onduidelijk maar daar zullen we je absoluut van op de hoogte houden.

 

 

Stap 8: Ga op zoek naar een goed gastouderbureau

Doe je research: jij hoeft als gastouder het gastouderbureau niet te betalen, maar de dienstverlening van ieder bureau is (kwalitatief) verschillend

Het gastouderbureau heeft als derde partij de onmisbare taak om te bemiddelen tussen vraagouders en gastouders. Zij koppelen vraagouders en gastouders, regelen veel van het papierwerk, doen betalingen, zijn gemachtigd om gastouders te koppelen in het personenregister en zorgen voor de nodige evaluaties. Wanneer je op zoek gaat naar een goed gastouderbureau is het dus belangrijk om een aantal zaken goed na te gaan: hoe vaak beloofd het gastouderbureau contact te hebben met je? Geeft het trainingen of coaching aan de gastouders? Bekijk de website, de social mediakanalen en neem telefonisch contact op met het bureau. Tonen ze zich betrokken? Kies een gastouderbureau dat bij jou als gastouder past. Een goed gastouderbureau hecht waarde aan doorlopend contact met gastouders en vraagouders, het is zichtbaar en betrokken. Soms weet een gezin al met welk gastouderbureau ze willen samenwerken, bedenk je dan goed of dit het bureau zal zijn die jouw koppeling, betalingen, begeleiding en evaluaties zal verzorgen. Wil je meer lezen over hoe wat gastouderbureau’s (horen te) doen lees dan ook ons artikel: Gastouderbureau’s: dit is wat ze doen met jouw geld.

Een gezin zoeken: zet het gastouderbureau aan het werk

Het gastouderbureau doet een intakegesprek waarin jij kenbaar kan maken wat voor gastouder je bent en waar je naar op zoek bent. Een goede intake is niet na drie minuten klaar en een goed gastouderbureau plaatst niet lukraak een gastouder bij een gezin, het bureau hoort voor jou echt op zoek te gaan naar een goede match. Opvoeden is persoonlijk, het is dan ook erg belangrijk dat de gastouder en de ouders op één lijn zitten en op elkaar kunnen vertrouwen. De zoektocht voor een geschikte match moet voor jou altijd kosteloos zijn. Gastouderbureau’s beginnen pas met verdienen wanneer een koppeling rond is en die kosten zijn dan voor het gezin, nooit voor jou als gastouder, ook niet tijdens of na de opvangperiode. Sommige gastouderbureau’s hebben vacatures online staan van gezinnen die op zoek zijn naar een gastouder waar je alvast een kijkje kunt nemen.

Het kennismakingsgesprek met het gezin

Het gastouderbureau gaat een kennismakingsgesprek regelen voor je met het gezin. Stel je professioneel op: geef je beschikbare momenten van tevoren door aan het gastouderbureau op en zorg dat je beschikbaar blijft op die momenten. Voor gastouders aan huis: Heb je meerdere gesprekken lopen bij verschillende gezinnen: geen probleem, geef het wel van tevoren altijd even door en zorg dat je langs alle gesprekken gaat, ook al denk je al een mogelijke match te hebben. Het is voor de gezinnen, het gastouderbureau en voor jouw reputatie als professioneel gastouder niet fijn als je een gesprek afzegt om die reden. Gastouders aan huis gaan meestal langs bij het gezin. Gastouders die thuis opvangen ontvangen de ouders in de opvang. Tijdens het gesprek kun je een ontspannen en informele sfeer verwachten waarin jullie visie qua opvoeding wordt besproken. Na het kennismakingsgesprek krijgen zowel jij als het gezin een paar dagen bedenktijd.

 

 

Stap 9: Een match: laat het papierwerk regelen

Het koppelingsgesprek

Bij een match is de volgende stap dat het gastouderbureau je gaat koppelen. Daar komt wat papierwerk bij kijken maar daar zorgt het gastouderbureau voor. Die bemiddelt de voorwaarden van het contract tussen de gastouder en vraagouders. Dit gebeurt tijdens het koppelingsgesprek, waar de gastouder, de vraagouders en een medewerker van het bureau bij aanwezig zullen zijn. In de contracten kun je afspraken terugvinden die jullie hebben gemaakt over de werkdagen, vakanties, uurloon, opzegtermijn en andere zaken. Bedenk wat jouw wensen zijn en bespreek deze wensen tijdens het kennismakingsgesprek. Het koppelingsgesprek vindt plaats op de opvanglocatie.

Koppelingsgesprek en koppeling in het personenregister

De volgende stap is dat het gastouderbureau je gaat koppelen in het personenregister aan de desbetreffende organisatie waarbij je gaat werken. Het personenregister is een database van mensen en organisaties die werken met kinderen. Het personenregister controleert alle ingeschreven mensen iedere 1 à 2 maanden op strafbare feiten. Wees niet bang, ze komen niet bij je langs, maar mocht iemand in aanraking zijn geweest met justitie dan kan dit gevolgen hebben voor iemand die met kinderen werkt. Via dit register vindt er continue screening plaats waardoor de overheid de kans op vervelende dingen in de kinderopvang verkleint.  

De Risico-Inventarisatie

Na het koppelingsgesprek wordt er door het gastouderbureau een Risico-Inventarisatie, ook wel de RI, uitgevoerd. Tijdens deze inventarisatie wordt er gekeken naar de veiligheid van de opvanglocatie. Er wordt samen met de gastouder gekeken naar alle risico's in huis. Denk bij veiligheid bijvoorbeeld aan: open trappenhuizen of schoonmaakmiddelen die binnen handbereik van de kinderen kunnen staan. Is er sprake van een groot risico, dan zal er een aanpassing in huis moeten plaatsvinden zoals het aanschaffen van een traphekje of de schoonmaakmiddelen hoger plaatsen. Is er sprake van een klein risico, denk hierbij aan bijvoorbeeld een gladde vloer, dan is het de taak van de gastouder om de kinderen te leren omgaan met dit kleine risico (bijvoorbeeld: niet rennen in huis). Door deze Risico-Inventarisatie wordt het voor de gastouder inzichtelijk wat de risico's zijn en hoe zij kinderen kan leren omgaan met deze risico's. De RI wordt jaarlijks besproken en geëvalueerd met de gastouder.

Aanvraag LRK nummer 

LRK staat voor Landelijk Registratiepunt Kinderopvang. Met dit nummer komen vraagouders in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Dit is een belangrijk nummer en is zowel persoons- als adresgebonden. Voor de aanvraag moeten alle stappen, zoals hierboven omschreven in orde zijn. De bewijsstukken: diploma, VOG, EHBO-diploma en de Risico-Inventarisatie worden meegestuurd met de aanvraag. Als één van deze stukken ontbreekt is de aanvraag niet geldig. Het gastouderbureau maakt de aanvraag in orde en stuurt ze dan op naar de gemeente van de opvanglocatie. Het zal dan nog ongeveer 4 tot 8 weken duren voordat de aanvraag rond is. De kosten voor deze aanvraag verschillen per gemeente en zijn voor het gezin. Het voordeel is dat het huis waar de opvang plaatsvindt dan officieel is goedgekeurd als opvanglocatie en dat ouders net als bij een kinderdagverblijf in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag.

 

 

Stap 10: Aan de slag als gastouder! 

Vergeet niet: je maakt als gastouder je eigen keuzes. Jij bepaalt voor welk gezin je gaat werken en (rekeninghoudend met de wensen van de ouders) geef jij zelf invulling aan je werk. Geef jezelf en het gezin de tijd om aan elkaar te wennen. Blijkt het achteraf toch geen match te zijn, overleg dan gerust met het gastouderbureau. Een goed gastouderbureau vindt het belangrijk dat jij een leuke werkplek hebt.

De uitbetaling

Gastouderbureaus hebben tevens een kassiersfunctie, dat wil zeggen dat het bureau de uitbetaling van de gastouder doet. Dit gaat doorgaans als volgt:

  • De gastouder geeft de gewerkte uren door in een online urensysteem van het gastouderbureau

  • De uren worden ter check doorgestuurd naar de vraagouders, wanneer zij de uren goedkeuren krijgt het gastouderbureau een seintje

  • Het gastouderbureau factureert de vraagouders

  • De vraagouders betalen de factuur aan het gastouderbureau. Eenmaal betaald is het gastouderbureau wettelijk verplicht om binnen vijf kalenderdagen de gastouders uit te betalen

Wanneer het gezin jou als gastouder direct zou uitbetalen, zou er volgens de belastingdienst sprake kunnen zijn van een arbeidsrelatie. Hierdoor lopen de vraagouders kans dat ze geen recht meer hebben op kinderopvangtoeslag en kan dit voor jou problemen opleveren voor jouw status als zelfstandige.

Begeleiding en coaching

Ieder gastouderbureau gaat hier verschillend mee om. Sommige gastouderbureau’s houden zich op de achtergrond, anderen steken veel tijd in jouw ontwikkeling als gastouder. Ze organiseren workshops, cursussen of bieden begeleiding en een coachingstraject aan.

Jaarlijkse evaluatie

Er wordt zowel met de gastouder als met de vraagouders geëvalueerd. Zaken die dan besproken worden zijn: hoe verloopt de opvang, hoe gaat het met de kinderen, hoe verloopt de samenwerking tussen gastouder en vraagouders en hoe verloopt de samenwerking met het gastouderbureau? Tevens wordt de RI waar we het eerder over hadden jaarlijks geëvalueerd. 

 

 

Bij gastouderbureau Moeder Natuur zijn we trots op wat we doen!

Mocht deze informatie je hebben geholpen en je interesse hebben gewekt in gastouderwerk: schrijf je dan bij gastouderbureau Moeder Natuur In! We zijn gevestigd in Waalre maar kunnen in heel Nederland gastouders en vraagouders koppelen. Naast het delen van informatie helpen we bij Moeder Natuur met dezelfde liefde iedere gastouder die bij ons aan de slag gaat. We gaan voor je op zoek naar een leuk gezin en bieden een doorlopend coachingstraject aan voor iedere gastouder. Wil je meer weten over Moeder Natuur dan kun je natuurlijk een kijkje nemen op onze website www.gastouderbureaumoedernatuur.nl, We wensen je ontzettend veel plezier met je nieuwe baan als gastouder.

Succes!

Team Gastouderbureau Moeder Natuur